Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
logo Bestuur

Nadat het gedeelte van Gelderland bezuiden de Waal in 1810 deel was gaan uitmaken van het Franse keizerrijk, werd het onderdeel van het nieuw opgerichte departement 'des Bouches du Rhin' (van de monden van de Rijn). Dit departement werd opgesplitst in drie arrondissementen (Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Nijmegen).
Bij keizerlijk decreet van 14 mei 1810 werden de drie arrondissementen onderverdeeld in kantons, die elk een aantal 'mairieën' (gemeenten) omvatten. De nieuw gevormde gemeente Alphen werd ingedeeld bij het kanton Druten, arrondissement Nijmegen.

Bij keizerlijk decreet van 8 november 1810 werd in dit gebied per 1 januari 1811 een deel van de Franse wetgeving van toepassing. De Franse wet plaatste een maire aan het hoofd der gemeente. In gemeenten met minder dan 2500 inwoners, zoals Alphen met destijds 680 inwoners, werd deze bijgestaan door één 'adjoint' (adjunct) en bestond de 'conseil municipal' (gemeenteraad) uit tien leden. Hoewel dit decreet pas op 1 januari 1811 in werking trad, vonden in het departement van de Monden van de Rijn al in juli 1810 de benoemingen en de eedafleggingen der maires en adjuncten plaats.

Via de link hieronder vindt u een overzicht van alle burgemeesters die we sinds 1811 in Alphen hebben gehad, van de gemeente Alphen tot en met de huidige gemeente West Maas en Waal.

Indien u aanvullende informatie of foto's heeft, ontvangen wij graag een mailtje.

WHAM logo


website by AageM