Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Gezondheid

Gemeentelijk geneesheer gewenst

In het begin van de 19e eeuw blijft het rommelen in de gezondheidszorg in onze gemeente. In de gemeentelijke stukken komen we een groot aantal dokters uit de (verre) omgeving tegen.
De oudste inentingslijsten die bewaard zijn gebleven, zijn in 1815 gemaakt door dokter L.A. Bokstart uit Lith. In een opgaveblad van de gemeente uit 1818 worden genoemd doctor Ruijs en chirurgijn of vroedmeester Smits, beiden woonachtig te Megen. Ze staan elk op de begroting voor 15 gulden, waarvoor ze de armen gratis moeten "soigneren". Maar in Alphen wordt toch meestal gevraagd om doctor Bokstart uit Lith of vroedmeester Naasten uit Wamel, die betaald worden uit het armenfonds.
In 1819 wordt behalve Ruijs en Smits ook Van den Heuvel genoemd, eveneens afkomstig uit Megen. In april 1826 worden de inentingslijsten ingevuld door P.J. Bolsius, dokter in Alem en Maren Kessel.

Eind 1826 constateert men dat er binnen de gemeente Appeltern gebrek is aan "heel- en vroedkundige hulp". Vooral het laatste heeft men al dikwijls ondervonden. De financiën van de gemeente zijn echter niet toereikend om een en ander te bekostigen. Men redeneert:
  • Er moet in de gemeente een Heel- en Vroedmeester zijn, omdat de gemeente aan de zuidzijde helemaal aan de Maas ligt, en aan de noordzijde aan kleiwegen die in de wintermaanden onbruikbaar zijn.
  • Hij moet in het midden van de gemeente komen wonen, in Maasbommel dus, even ver van Appeltern als van Alphen en Altforst.
  • Men wil een kundig man, dus de raad kan niet minder van 250 gulden als loon bepalen (“want 250 gulden uit te loven om een bekwaam mensch tot deze geïsoleerde oorden uit te lokken, is niet te veel”).
  • Hij mag nooit ’s nachts zonder toestemming de gemeente verlaten.
  • Hij moet alle onvermogenden gratis behandelen. Geneesmiddelen die hij aan hen verstrekt krijgt hij terugbetaald.
  • In de maanden mei en november moet hij de kinderen inenten tegen koepokkken en daarvan een register bijhouden.
Het duurt nog tien jaar voor de onderstaande advertentie in 1836 als resultaat heeft dat dokter Van Weezel wordt benoemd als eerste gemeentelijk Heel- en Vroedmeester.

Geneesheer gezocht
Opregte Haarlemsche Courant, 24 maart 1836

WHAM logo

website by AageM