Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Nieuwsarchief
Oktober 2012

Het Mollenberg mysterie

14-10-2012

Zomer in Gelderland 2012


Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas organiseert samen met buurtvereniging de Persbôneknoepers op zaterdag 27 oktober a.s. het Mollenberg mysterie. Een spannende speurtocht door Alphen, die langs plaatsen voert die te maken hebben met het leven van Christianus Mollenberg. Hij werd in 1918 dodelijk verwond bij een steekpartij in een ruzie met een bende hangjongeren op Greffelen.

Buurtvereniging de Persbôneknoepers kreeg in mei van dit jaar van de Gemeente West Maas en Waal een bijdrage in het kader van een project ter bevordering van de leefbaarheid in de dorpen, voor het idee een dorpsactiviteit te organiseren die mensen in beweging brengt en die door verschillende verenigingen gedragen wordt.
Het resultaat is een wandelspeurtocht door het dorp. Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas kwam met het thema: het Mollenberg Mysterie.

In de Nieuwe Tielsche Courant van 20 februari 1918 is te lezen hoe Alphen werd opgeschrikt door een moord: "Reeds geruimen tijd hadden eenige opgeschoten jongens, die bij avond en ontijden hun vermaak zochten op hoeken van straten, een soort club gevormd, schijnbaar met het doel het den bewoners van de buurt 'Greffeling' zoo lastig mogelijk te maken. Niets werd ontzien. Heiningen en muren worden afgebroken, vensters afgehangen, achterdeuren verbroken, enz., te veel om op te noemen. Bij dergelijke tooneelen werden oude hooge of deukhoeden gedragen om zich onherkenbaar te maken; mogelijk was het een onderling kenteken van de leden der bende. Ieder die bij dergelijke straatschandalen op hun tooneel verscheen en hunne handelingen zou kunnen bespieden of verhinderen, werd aangerand of met steenen geworpen. Bleek soms een gemolesteerde eenigen moed te bezitten, dan worden de lafaards op de vlucht gedreven."
Zomer in Gelderland 2012
Christianus Mollenberg, een 57-jarige handelaar, is ook doelwit en "meermalen werd hem de pet van het hoofd geslagen". Ook zijn paard moet het ontgelden als het "met groote steenen wordt toegetakeld". Als hij op de bewuste avond na enkele klanten bezocht te hebben naar huis gaat, wordt hij van achteren besprongen door iemand die hem met een mes in de rug steekt.
Volgens de kranten roept Christiaan de naam van de dader, waarmee hij het daags van tevoren ook al aan de stok heeft gehad, voor hij sterft.
Vreemd blijft, dat de verdachte desalniettemin ontkent, en na één jaar in een krankzinnigengesticht in Woensel geplaatst te zijn, 'volkomen hersteld' opnieuw voor de rechtbank moet verschijnen. De officier eist dan 8 jaar, maar de verdediger achtte de misdaad overtuigend noch wettig bewezen'.

De speurtocht voert langs plaatsen die te maken hebben met het leven van Christianus Mollenberg. Met het oplossen van diverse opdrachten kunnen letters worden verzameld die tezamen in de juiste volgorde iets vertellen over deze moord.

De start van de tocht is om 18.30 uur op Donkerbos 8. Kaartjes voor deze tocht zijn tot 19 oktober verkrijgbaar bij Miranda van Emmerloot, Brouwershof 8, tel. 562371 en bij Frank Gerritsen, Donkerbos 8.
Voor € 2,50 neemt u deel aan de spannende tocht en krijgt u na afloop een consumptie en een lekker broodje hamburger.

       


website by AageM