Alphen heeft ruim 1700 inwoners.
Vroeger stonden de huizen veelal langs de dijk (lintbebouwing), maar na de watersnood van 1926 zijn langs verschillende 'stegen' vervangende woningen voor 70 verwoeste huizen gebouwd.
Deze zogenaamde 'watersnoodwoningen' zijn nog altijd (veelal verbouwd) terug te vinden langs de Sluisweg (vroeger Sluissteeg), Lindenlaan (vroeger Broeksteeg), Elsweg ('t Steegske) en de Wamelseweg (Breede steeg).
|
|
Ook de grens van het protestantisme heeft Alphen vanuit het noorden maar nauwelijks bereikt, waardoor de bevolking in hoofdzaak katholiek is gebleven.
Fruitteelt en veeteelt zijn al lang niet meer de hoofdmiddelen van bestaan. Ook de champignonteelt, die in de zestiger jaren verschillende bloeiende bedrijven in Alphen kende, is nagenoeg verdwenen. Enkele zelfstandige (klein industrie)bedrijven verschaffen werk aan een enkeling, maar het grootste deel van de bevolking is buiten Alphen werkzaam.
Het toerisme is een aantrekkende sector in Alphen. De tingieterij 't Oude Ambacht trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Daarbij wordt ook vaak een bezoek gebracht aan de 200 jaar oude standerdmolen Tot voordeel en genoegen en de gerestaureerde katholieke kerk. Soms zijn daarbij de opgegraven bouwresten van een kerk uit de 10e eeuw toegankelijk, die zich onder de vloer van de huidige kerk bevinden.
Verschillende horecagelegenheden (Maaszicht, 't Anker, de Alph) en verblijfs-accommodaties (camping 't Zonnestrand, De Schanse Hoeve) maken het mogelijk een langere tijd in Alphen aangenaam door te brengen.
|