Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
logo Bestuur

A.J.A. Baltussen (1950-1966)

Arnoldus Johannes Antonius Baltussen is op 31 augustus 1914 in Driel geboren. Hij trouwde in 1952 met Elisabeth M.Th. Meijer uit Amsterdam. Hij is overleden op 13 februari 1995 in Nijmegen.

Vanaf 1 december 1957 was hij ook burgemeester van Batenburg.

In de 16 jaar dat de heer Baltussen als burgemeester van onze gemeente was aangesteld is er veel veranderd. Toen hij in 1950 in Appeltern kwam moest hij zich nog scheren bij kaarslicht, er was geen electriciteit en geen waterleiding.

Kort voor zijn aanstelling was er gestemd over de ruilverkaveling. Hij heeft het hele project van nabij en met grote belangstelling gevolgd. In de laatste 2 jaar was hij voorzitter van de ruilverkavelingscommissie.


Burgemeester Baltussen

Tijdens dit project zijn alle wegen in de gemeente Appeltern verhard, er werd overal electriciteit aangelegd en alle panden werden aangesloten op het waterleidingnet. In het veld werden vele nieuwe boerderijen gebouwd en geleidelijk kwam er ook meer belangstelling voor recreatie aan de Maaskant.

Vele functies.

Zijn grote maatschappelijke belangstelling kwam ook tot uiting in de vele functies die hij heeft bekleedt.
Hij was mede-oprichter en voorzitter van het Regionaal Sociaal Caritatief Centrum in Maas en Waal, voorzitter van het Katholiek Bureau voor Beroeps-en Studie-keuze, vice-voorzitter van de Stichting Streekbelangen Rijk van Nijmegen en Maas en Waal, bestuurslid van de Belangengemeenschap Gelders Rivierengebied, bestuurslid van het Studiefonds Gelderland en het Anjerfonds, lid van de Verenigingsraad van de Ver. voor Nederlandse Gemeenten, bestuurslid van de afdeling Gelderland van de V.N.G., lid van de commissie voor dorps- en buurthuizen, voorzitter van het Wit-Gele Kruis in de gemeenten Appeltern en Batenburg, bestuurslid van de Huishoudschool, enz. enz.

Het plein voor de St. Lambertus kerk in Alphen draagt sinds de aanleg daarvan in 1965 zijn naam: Burgemeester Baltussenplein.

Op 1 februari 1966 werd hij burgemeester van Groesbeek.

WHAM logo

website by AageM