Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
logo Bestuur

Th. Baron de Smeth van Deurne (1972-1982)

Theodore Baron de Smeth van Deurne werd geboren in Sassenheim op 29 maart 1919 en overleed in Tanneron (Frankrijk) op 3 juni 1988.

Hij was een telg uit het adellijke geslacht de Smeth en was titulair heer van Deurne. Hij was van 1957 tot 1971 burgemeester van de gemeente Jutphaas en tegelijk met Appeltern ook burgemeester van Batenburg.
De Smeth van Deurne is onderscheiden als Ridder van Eer en Devotie in de Orde van Malta.


Burgemeester de Smeth van Deurne

Theodore, door bekenden Toto genoemd, werd geboren in de periode dat zijn vader Ferdinand François baron de Smeth burgemeester was van de gemeente Sassenheim. Hij was het derde kind en tevens de derde zoon van De Smeth en zijn echtgenote jonkvrouw Ada Wilhelmina Sandberg tot Essenburg.

In 1929 stierf zijn oudtante Henriëtte Marie Rudolphine Fagel, weduwe van Theodore baron de Smeth sr. Zij liet het Groot Kasteel en Klein Kasteel te Deurne na aan de jonge Theodore; zijn vader erfde de inboedel. Buiten dit kasteeldomein waren alle gronden, 110 van de 121 hectare, door Mary verkocht. In de jaren dertig woonde het gezin van Ferdinand François baron de Smeth regelmatig tijdens de zomer en rondom feestdagen op het Groot Kasteel. Het Klein Kasteel werd verhuurd.

Na de dood van Theodores vader in 1939 veranderde de bewoning van het Huis. In de jaren die volgden, veranderde het van woning voor het hele gezin in de woning van Theodore alleen. Zijn secretaresse, Marijke Snethlage, woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog bij hem in. Theodore wist het kasteeldomein, dat nog slechts 11 hectare groot was, winstgevend te maken door het fokken van paarden. De Smeth was op jonge leeftijd ook al een begenadigd dressuurruiter.

Uitreiking Verzetskruis
Theodore was actief betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetter.

Na de luchtlandingen in 1944 maakte hij als jongste (24) deel uit van de staf van Prins Bernard.
Hij was ook commandant van de Zuid Raad Voor Verzet, en de Raad Voor Verzet oostelijk Noord-Brabant.

Nadat hij als burgemeester van Appeltern in 1982 in de VUT was gegaan, speldde Prins Bernard hem het verzetskruis op.

Theodore en Marijke overleefden de verwoesting van het Groot Kasteel op 24 september 1944, omdat zij bij de beschieting in de kelder verbleven. Zij trokken in bij het gezin van Pieter Wiegersma, die sinds 1942 het Klein Kasteel bewoonde. Op 11 oktober 1944 huwden Theodore baron de Smeth van Deurne en Marijke Snethlage. Van herbouw van het Groot Kasteel zou niets meer komen. In 1948 vertrok het echtpaar naar Naarden-Bussum.

Na enkele burgemeesterschappen in Jutphaas (1957-1971), Appeltern (1972-1982) en Batenburg (1972-1982) vertrok het echtpaar naar Zuid-Frankrijk.

Zij hadden eerder al twee meisjes geadopteerd. Deze kregen wel hun vaders naam, maar niet de titel.

Theodore de Smeth van Deurne stierf in 1988. Hij werd begraven op het dorpskerkhof van Tanneron, waar zijn graf anno 2007 nog aanwezig was.
Installatie burgemeester de Smeth van Deurne

Met de verkoop van het Groot Kasteel werd ook afstand gedaan van de officieuze titel van (titulair) heer van Deurne en Liessel. Daarmee kwam een einde aan meer dan zes eeuwen heren en vrouwen in Deurne.

WHAM logo

Bron:
- wikipedia

website by AageM