Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Criminaliteit - Schooldeur open gebroken
WHAM Criminaliteit

Op 24 mei 1797 gaan buurtmeesters Johannes Hol en Johannes Lagarde naar de smid Goossen van der Velden. Ze vragen hem mee te komen naar de school om het slot van de deur open te maken.
De koster en schoolmeester Daniel Sterk geeft daar al een poosje geen les. Hij wil voor het geven van lessen in de zomermaanden 30 gulden extra hebben. Hol heeft er als buurtmeester voor gezorgd dat de schoolbanken weer gerepareerd zijn en wil nu dat er ook school gehouden wordt. Als Sterk dat niet wil doen, dan heeft hij wel een andere onderwijzer: Hendrik Wagenaar.

Als het gezelschap bij de school aankomt, verbiedt Sterk de smid om de deur te openen. Vervolgens vraagt Johannes Hol de instrumenten van de smid en probeert zelf de deur open te maken. Maar op deze manier lukt het niet.
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Vervolgens gaat Johannes Hol naar het huis van de smid en haalt daar een voorhamer. Hiermee slaat hij het slot van de deur kapot. Vervolgens laat hij meester Wagenaar binnen, samen met enkele kinderen. Hij sommeert hem les te gaan geven. Hij zegt dat hij als buurtmeester het recht heeft om zo te handelen.

Het schepengericht is niet gediend van deze werkwijze. Er moet opgetreden worden tegen dit oproer maken, volgens de wetten van ons land. En zeker moet dit niet oogluikend worden toegestaan!

De ambtsrichter W.F. van Bennekom van het Ambt van Tusschen Maas en Waal veroordeelt dit gedrag op 17 augustus 1797 en geeft aan dat de schade hersteld moet worden. In het algemeen waarschuwt hij de katholieken niet op deze manier te handelen.

WHAM logo

 


website by AageM