Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Gebouwen - Noodschuurtjes - Nieuwe Schans
Gebouwen

Bij het noodschuurtje van Greffeling hebben we wat spullen opgenoemd die in een dijkmagazijn te vinden waren. Uit oude beschrijvingen blijkt ook, dat soms materiaal gewoon langs de weg werd opgeslagen.

Uit de inventarislijsten weten we dat er van deze opslagplaatsen waren bij de vluchtheuvel van Moordhuizen en ook aan De Schans tussen de Dreumelweg en de Wamelseweg.

Een noodschuurtje wat nog redelijk intact is, maar dat toch veel inwoners van Alphen niet kennen, is dat aan de Nieuwe Schans, tussen nr. 3 en de ruïne van het Rijksstoomgemaal. In de zomer wordt het bijna helemaal aan het oog onttrokken door begroeiing en het ligt aan een stuk dijk, waar alleen toeristen en bestemmingsverkeer gebruik van maken.
Noodschuurtje aan de Nieuwe Schans

We zijn er trots op, dat we van dit gebouwtje de bouwtekening en het bestek hebben weten te vinden. Daarom weten we dat Hendrikus Derks in 1889 dit dijkmagazijn heeft neergezet. De totale prijs bedroeg toen 660 gulden! De gecombineerde waterlossing Rijk van Nijmegen en Maas en Waal was de opdrachtgever.

In tegenstelling tot de twee andere noodschuurtjes is hier niet op een vluchtheuvel, maar zelfs een stukje in de dijk gebouwd. Kennelijk had men de overtuiging (uit ervaring?) dat dit deel van de dijk bij overstromingen lange tijd droog bleef.

Noodschuurtje aan de Nieuwe Schans

Het is ons niet duidelijk wie momenteel de eigenaar van dit dijkmagazijn is. Net als bij het stoomgemaal is het jammer dat er niet minstens geprobeerd wordt het voortschrijdende verval een halt toe te roepen.

Noodschuurtje aan de Nieuwe Schans

Noodschuurtje aan de Nieuwe Schans


Noodschuurtje aan de Nieuwe Schans

WHAM logo

website by AageM