Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
logo WHAM Religie

Pastoor Wilhelmus Gerardus Peters


Pastoor van Alphen van 1924 tot 1947.

Hij werd geboren te Beek en Donk op 22 februari 1878.

Op 6 juni 1903 werd hij priester gewijd in
's-Hertogenbosch.
Hij was assistent te Luijksgestel vanaf 23 september 1904.
Vervolgens was hij kapelaan te Erp vanaf 30 december 1907.
Rector te Oerle vanaf 12 januari 1912 en hij was pastoor te Alphen vanaf 11 april 1924.

Hij is overleden op 21 februari 1947 te Alphen en aldaar begraven op 26 februari 1947.

Tijdens dit pastoraat heeft de restauratie van onze kerk plaats gehad van 1929 tot 1931.

Dankzij de bemoeiingen van pastoor Peters heeft Alphen thans een kerkgebouw waarop de parochie met recht trots mag zijn.
Pastoor W.G. Peters

Deze pastoor heeft zich niet afgevraagd hoe de wereld van morgen zal zijn, om bij voorbaat zijn pastoraal, zijn arbeid en verkondiging daar naar te richten. Hij kende maar één zorg: meer dan ooit trouw te blijven aan hetzelfde Credo, aan hetzelfde Onze Vader, aan dezelfde Tien Geboden en aan zijn mensen waarvoor hij veel meer heeft gedaan dan je redelijkerwijs verwachten kunt.
Hij hield vast aan de bedding van het oude geloof, niet uit koppigheid, maar eenvoudig omdat hij geen andere vaargeulen zag. Zulke mensen zijn kostbaar. Ik* denk wel eens dat zijn vroomheid hem te veel uit de wind hield van de actuele strijdvragen van die tijd.

Zijn ontwapende hartelijkheid schitterde zo duidelijk, dat niemand het ooit de moeite waard vond om hem als een bijzonderheid te noteren. Trouwens het was hem totaal onverschillig of anderen zijn eigenschappen erkenden. Over dit soort dingen dacht hij nooit na. Hij wilde vóór alles blijven wie hij was; een eenvoudige zoon van het Brabantse land, dat hem zo dierbaar was.

De betrokkenheid met de Alphense gezinnen hield niet op bij de drempel van zijn pastorie. Hij kende iedereen met naam en toenaam. Hij was in alles en iedereen geïnteresseerd en las ontzettend veel. De weetgierigheid begeleidde hem op al zijn wegen. Hij kon uren aan het bed zitten van een ernstig zieke. Lid was hij van ieder huisgezin zonder tot een enkel te behoren. Eigenlijk had hij meer een gebrek; hij was te bescheiden en vroeg niet voor zichzelf. Hij leefde ontzettend sober. Zo is hij ook gestorven.

In de late namiddag van 21 februari 1947, toen hij één van zijn verst wonende parochianen wilde gaan voorbereiden op de grote reis naar de eeuwigheid. Hij is nooit bij de stervende parochiaan aangekomen. Hij had inmiddels geboekt bij zijn eigen reisbureau waarvoor hij dag en nacht in touw was en waarvan hij bijna alle geschriften kende die sinds tweeduizend jaar verschenen zijn.


* (Cornelis v.d. Wert)

WHAM logo

 


website by AageM