Om de nodige informatie op te doen zijn wij op een avond op bezoek geweest bij de familie J. Jagtenberg. Onder het genot van een kop koffie hebben we dit mooie oude beroep weer ter sprake gebracht.
De fam. Jagtenberg runt dit familiebedrijf sinds 1875. Door de hoge lonen is dit beroep niet lonend meer, daarom word er veel uit Spanje geïmporteerd. Daar word nog gewerkt voor fl. 2,50 per dag.
Doordat de kleine boeren erg moeilijk aan de kost konden komen werden er in de winter maanden manden gemaakt. Het loon was fl. 0,60 per dag en daarvoor moest hard worden gewerkt. Een erg goeie vakman kon voor 55 uur werken fl. 10,- per week verdienen.
De grondstoffen groeiden langs de rivieren. Dit was bezit van Rijkswaterstaat maar dat kon dan worden gepacht. Het hout langs Maas en Waal was van goede kwaliteit. Dit kwam door het achter gebleven slib. In de wintermaanden werd het hout gesneden. Pas gesneden hout kon meteen verwerkt worden. Hout dat te droog was moest geweekt worden, ongeveer 10 dagen. Het kon ook gekookt worden, daarvoor gebruikten ze een grote ijzeren bak waaronder vuur werd gemaakt, kooktijd ongeveer 3 uur.
Manden werden voor alle doeleinden gebruikt: koolmanden, peen, en botermanden. De goeie vaklui maakten hengelmanden om naar de markt te gaan (ham-kaas-eieren). Alphen was helemaal op Oss georiënteerd.
De hoender was een mand met een hengel en werd gebruikt voor zacht fruit. Een kanus was voor appels en peren. De export bushel 7 tot 21 kg werden zonder deksel gemaakt. Ze pasten precies op elkaar. Verder werden er nog manden gemaakt ter bescherming van flessen (chemicaliën). Manden werden gemaakt van 1/2 mud, 1/3 mud en van een 1/4 mud. Een goeie vakman kon 1 mand per uur maken.
Geschilde teen werd voor huishoudelijke doeleinden gebruikt. Schillen kon alleen in de lente doordat er sap tussen schil en hout kwam. Schillen gebeurde door middel van een klem.
|
Deze foto is van rond 1938.
Voor v.l.n.r. Albert van de Heuvel, Albert van de Boogaard, Albert van de Graaf,
een onbekende, en 'Stamke' (Stamisland Kahl uit Duitsland).
Achter v.l.n.r. Leonard van de Graaf, Gerrit van de Heuvel en Jan Jagtenberg.
|