Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Gezondheid

Dokter Lucas Antonius Bokstart, de dokter uit Lith (1767-1840)

Alphen lag de laatste twee eeuwen in een uithoek van de gemeente. Wie een beroep moest doen op de dokter, was vaak sneller in Lith of in Dreumel. Vandaar dat sommige bewoners al van oudsher klant zijn bij de dokters daar en niet bij de gemeentelijk geneesheer in Maasbommel.
In Lith was al een dokter sinds begin 1797. Deze Dr. Lucas Antonius Bokstart is in 1767 in Megen geboren. Ruim veertig jaar is hij geneesheer van de gemeente Lith, maar van 1810 tot 1840 is hij bovendien burgemeester van Lith. Na 1835 wordt hij ook dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Maasland, waarvan hij toen al tien jaar griffier was.
LA Bokstart
Handtekening Dr. L.A. Bokstart
Bij de correspondentie van de burgemeester van de gemeente Appeltern uit die tijd vinden we ook een brief die deze dokter heeft geschreven. Daarin beschrijft hij uitvoerig de toestand in de gezinnen in Alphen die hij aantrof, toen in 1831 bijna de helft van de inwoners door een ziekte werd getroffen.

"In twintig huizen vonden wij veertig zieken, welke niet alleen van de Geneeskundige zorg verstoken maar welke ook van bedden of andere behoorlijke ligging en dekzel niet voorzien waren, overigens ontbrak hen met een woord alles, hetwelk tot verkwikking der zieken en het voedzel der herstellenden kon dienen. Men hoorde ook uit aller monden eenparig de klaagstem opgaan dat zij aan alles gebrek hadden, een aardappel met wat melk was al wat de genezing der herstellenden moest voltooien. In mijne veertig jarige praktijk waar in ik zoo in mijne Provintiale kwaliteit, als particulier Geneesheer meer dan twintig epidemien behandeld heb, heb ik nimmer die armoede ontmoet die ik hier heb aangetroffen…"

Hij is ook de ondertekenaar van de oudste inentingslijsten die van onze gemeente bewaard zijn gebleven. Deze stammen uit 1815.

Al in 1816 kreeg hij een gouden medaille omdat hij, zonder enige beloning daarvoor te genieten, een groot aantal mensen met koepokstof had ingeënt. Nog tweemaal kreeg hij een gouden medaille toegekend, bij Koninklijke besluiten van 1 januari 1818 en 13 november 1819. Bokstart maakte deel uit van de provinciale geneeskundige commissie van Noord-Brabant. Hij is op 23 oktober 1840 in Lith overleden.

Overlijden Bokstart
De Noord-Brabander, 27 oktober 1840

WHAM logo

website by AageM