Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Gezondheid

De eerste gemeentedokter: Dokter Johannes van Weezel (1810-1883)

Dokter Johannes van Weezel werd in 1810 geboren in Willemstad. Hij studeerde medicijnen in Leuven. Van Weezel was werkzaam als officier van gezondheid bij de mobiele Friesche schutterij en heeft met zijn legeronderdeel deelgenomen aan de Tiendaagse Veldtocht in 1831. Hij werd daarvoor onderscheiden met het Metalen Kruis.

Hij trouwde op 17 augustus 1833 in
St. Oedenrode met Christina, de dochter van dominee Hanenwinckel, de predikant van Appeltern. Toen zij naar Maasbommel kwamen hadden ze één zoon, geboren in 1835 in Leeuwarden. In Maasbommel werden tussen 1836 en 1844 nog vijf kinderen geboren.

In 1836 werd hij benoemd tot genees- heel- en verloskundige in Maasbommel. In 1877 vierde hij zijn 40-jarig jubileum als huisarts. Op 1 mei 1883 overleed hij na meer dan 47 jaar "de trouwe hulp van de lijdende menschheid in vele dorpen aan beide zijden der Maas" te zijn geweest. "Eene ongesteldheid van slechts weinige dagen had hem aan den kring der zijnen onttrokken".

Johannes van Weezel
Dr. Johannes van Weezel

Tijdens zijn leven nam hij het op voor de armen in onze streek. Zo plaatste hij in 1867 samen met een aantal predikanten uit de omgeving een advertentie “Gevoeligen voor het leed van Ongelukkigen en bedroefden” waarin werd opgeroepen geld te geven voor een weduwe met elf kinderen, waarvan de man plotseling op zijn werk was doodgebleven.
Merkwaardig is de naamverandering die deze dokter in 1877 aannam. Hij verzocht toen zijn naam te mogen wijzigen in Johan Gualthérie van Weezel. De naam Gualthérie was de meisjesnaam van de oma van zijn vrouw.

Naamswijziging
Nederlandsche staatscourant, 25 april 1876

(Samengesteld met gegevens van Jan Reuser)
WHAM logo

website by AageM