Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Gezondheid

Dokter Wiegersma, de dokter van Dorp aan de rivier (1863-1931)

Alphen heeft zover wij weten nooit een eigen dorpsdokter gehad. De gemeentedokter woonde vroeger in Maasbommel, in het midden van de gemeente Appeltern. Alle "uithoeken" (Alphen, Appeltern en Altforst) waren van daar het gemakkelijkste te bereiken.
Vooral de buurtschap Moordhuizen had via het pontveer natuurlijk een veel kortere verbinding met de dokter in Lith en het is dan ook niet vreemd dat die dokter voor velen daar de huisarts was.
Een legendarisch arts was dokter Wiegersma (1863 - 1931). Hij kwam in 1889 in Lith en hij bleef er veertig jaar lang. De schrijver Antoon Coolen schreef in 1934 over hem het boek Dorp aan de rivier, wat zich in Lith afspeelde. Hij noemde de dokter daarin Tjerk van Taeke. Later (1958) is dit boek verfilmd en enkele jaren geleden werd het verhaal nog als openluchtspel gespeeld bij de aanlegplaats van de pont in Lith.

In 1893 liet de gemeente Lith de artsenpraktijk bouwen, op de hoek van de Lithsedijk en het Marktveld. Daarvoor woonde hij in het monumentale pand aan de Lithsedijk (uit 1686).
Hij trouwde met Betsy Blancke en zijn gezin bestond na enige jaren uit negen kinderen. Zijn eerste vrouw overleed jong en daarna trouwde hij met Anna Daniëls, de huishoudster van het gezin. Deze overleed in 1928 waarna hij nog is getrouwd met Hendrika Groenendaal uit Heerewaarden.

Van Wiegersma was bekend dat hij weinig moest hebben van de notabelen van het dorp. Hij was vooral de dokter van de gewone man.
Jacob Wiegersma
Dr. Jacob Wiegersma
Voor zijn klanten uit Alphen moest hij de Maas over. Hij ging dan te paard. Verteld wordt dat hij angstig was op het water, maar groot vertrouwen had in de pontbaas van die tijd: Janus de Blank.
In het boek komt het verhaal voor dat Wiegersma naar een bevalling in Alphen moest toen er zoveel ijsgang in de Maas was, dat de pont niet kon varen. In het verhaal gaat hij over de ijsschotsen! In Alphen zou toen een kind van Derk van Ooijen geboren zijn.

In 1929, na zijn 40-jarig jubileum in Lith, nam Jacob ontslag als gemeentearts en vestigde hij zich aan de overkant van de Maas, in Heerewaarden. Twee jaar later overleed hij in Zeist. Hij ligt begraven op het protestantse kerkhof in Heerewaarden.

Huis Wiegersma
Het huis van Dr. Wiegersma aan de Lithsedijk

WHAM logo

website by AageM