Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Gezondheid

Dokter Jules Buijs, een Joodse dokter in Maasbommel (1918-1964)

Alphen heeft nooit een eigen dokter in zijn woonplaats gehad. Voor de eerste geneeskundige behandeling was men aangewezen op de dokter in Dreumel, in Maasbommel of soms in Lith.

Het is best bijzonder dat de artsenpraktijk in het toch overwegend katholieke Maasbommel vlak na de oorlog werd uitgeoefend door een Joodse arts. Ook de vroede vaderen uit die tijd hadden aanvankelijk wel enige bedenkingen toen Jules Buijs, geboren in 1918 in Amsterdam, zich hiervoor aanmeldde. Via Oss en Heesch kwam hij terecht in een dorp, waar hij zeer geliefd werd.

Behalve zijn dokterswerk was hij actief in het verenigingsleven bij de voetbalclub en de carnavalsclub, waarvan hij ook prins werd. Van de jaarlijkse Zomerfeesten, die ook door veel mensen uit Alphen werden bezocht, was hij mede initiatiefnemer.
Zijn vrouw Regina, die hij in het kamp in Westerbork had leren kennen, was zijn doktersassistente en zorgde voor de apotheek. Zij kregen samen vier kinderen.

Jules Buijs
Dr. Jules Buijs
In 1964 werd dokter Buijs plotseling zelf ziek en overleed op 13 januari aan de gevolgen van een hartinfarct. Hij werd begraven op de Joodse begraafplaats Moscowa in Arnhem. In 1966 werd in Israël een gedenksteen door zijn vrouw onthuld in het Artsenwoud, enige kilometers van Jerusalem. Dit bos is bedoeld om personen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de staat Israël, op een bijzondere manier voor eeuwig met de bodem van dit land te verbinden.

Wim Daanen schreef voor Stichting Historisch Maasbommel, het artikel "Jules Buijs, een arts met een missie". Deze uitvoerige beschrijving van zijn leven, o.a. tijdens de oorlog in de concentratiekampen, is te lezen als u op de afbeelding rechtsonder klikt.

Gedenksteen Dr Buijs
Klik op de afbeelding voor een vergroting


Levensloop
Klik op de afbeelding voor de complete levensloop van Dr. Jules Buijs

Meer mooie artikelen over Maasbommelse dokters vindt u op de website van Stichting Historisch Maasbommel.

WHAM logo

website by AageM