Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Rivierpalen

Kilometerraaipalen

Bij het maken van de eerste rivierkaarten van de Maas rond 1850 zijn op de as van de rivier op afstanden van 1 km loodlijnen getrokken. Ze zijn op de kaart gestippeld en met Romeinse cijfers aangegeven. Langs de rivieroevers zijn stenen palen te vinden met het overeenkomstige nummer. De palen zijn aan weerszijde van de rivier geplaatst. De telling begon voor de Maas bij de grenspalen 45 bij Eijsden.

KMRP Veerweg Lith
KMRP Lithsedijk

Twee kilometerraaipalen staan in Lith, met beiden het nummer CCXVII. De ene staat op zijn plaats bij de veerweg in Lith. De andere paal (met hetzelfde nummer) hoort aan de overzijde van de Maas te staan. Deze paal is als BWBpaal gebruikt op ongeveer een kilometer afstand in Lith langs de Maasdijk.

Bij de kanalisatie van de Maas in de dertiger jaren van de vorige eeuw is opnieuw de afstand tot de plaats waar de Maas Nederland binnenkomt bepaald. Aan de noordzijde van de rivier zijn toen borden in plaats van de stenen geplaatst. Aan de zuidzijde vindt men nog steeds (andere) stenen palen met de nummering in de uiterwaarden.

KMRB Alphen
KMRP 203
Kilometerraaibord bij Alphen

Kilometerraaipaal bij Lith

WHAM logo

website by AageM