Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Archeologie

Op 29 augustus 1969 vonden een paar kleuters bij de bouwplaats van de nieuwe school een paar oude munten in de grond. Het waren zilveren drie-gulden-stukken. Ze gingen er mee naar de VIVO-winkel van Koos Gremmen, legden het geld op de toonbank en vroegen of ze er snoep voor konden kopen... Toen was in Alphen snel bekend dat er een zilverschat in de grond bij de school moest zitten. Velen gingen er graven, vonden er inderdaad munten en namen deze mee naar huis.

Sloop Hof
Sloop van 't Hof in 1969

Meteen nadat dit op het gemeentehuis in Maasbommel doordrong, gaf de burgemeester opdracht een hekwerk om de vindplaats te zetten. De gemeente was immers eigenaar van de grond en dus ook van de munten die er in zaten.

Maar Toon Story, in die tijd een bekende caféhouder in Alphen, had eerder al een aantal vrachtwagens van de grond gekocht en achter zijn huis gestort. Hij ging zijn grondhopen doorzoeken en vond al snel ruim 200 zilveren munten en ook nog een gouden exemplaar!

Toon Story
Toon Story

Veel munten zijn door deskundigen onderzocht en de schat is geregistreerd door het Rijks Penningenkabinet in Den Haag. Men denkt dat de schat uit wel ruim 300 zilveren en enkele gouden munten heeft bestaan. 276 munten zijn geregistreerd. De oudste munt was van 1601. De jongste was van 1798. Daaruit kan men afleiden dat de munten rond 1800 zijn verstopt. Rond die periode had Alphen, zoals zo vaak in de geschiedenis, te maken met watersnoden, bijvoorbeeld in 1809. Hebben de bewoners het geld niet mee willen of kunnen nemen? Konden ze het niet terugvinden? Oude kadastertekeningen wijzen naar Daniel Sterk die in die tijd een café had in ’t Hof. Maar het fijne ervan is na twee eeuwen moeilijk te achterhalen.

Deze afbeelding vonden wij op internet. Een dergelijke munt werd o.a. ook in Alphen gevonden, maar er moeten in Alphen nog mensen zijn die echte munten uit deze vondst in hun bezit hebben. Wij als werkgroep willen deze munten graag fotograferen. Wie helpt ons verder?

Munt 1688
Zilveren daalder van 30 stuivers Utrecht

WHAM logo


website by AageM