Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Archeologie

"Plotseling kraakte het door zijn microfoon: "Die Thunderbolts kommen". Het was nog niet gemeld of luitenant Josef Wieser had er een op zijn staart. In een steile duik probeerde hij de aanvaller van zich af te schudden. Door deze wilde actie werd Wieser afgedreven van zijn Staffel en dus een makkelijke prooi voor de Amerikaanse jager met zijn acht Browning M2 machinegeweren. Zijn toestel kraakte onder de inslaande projectielen en was niet meer te houden. Wieser, die waarschijnlijk gewond was geraakt door de aanval, kon nog maar aan één ding denken: eruit! Hij greep naar de handel om zijn dak af te werpen, maakte zijn riemen los en liet zich naar buiten vallen. Zijn parachute ontplooide zich en hij kwam bij Lith aan de grond. De twintigjarige luitenant Josef Wieser zou zeven uur later in het ziekenhuis in Den Bosch overlijden aan zijn verwondingen. Zijn toestel sloeg te pletter tussen Alphen en Maasbommel, waar het zo diep in de grond drong dat het voor de Duitsers onmogelijk was het toestel te bergen."

Zo ongeveer moet het gegaan zijn op 30 juli 1943, denken de leden van de Stichting Dutch Aircraft Examination Group. Bijna vijftig jaar later, op 6 maart 1992, begonnen zij met de berging van het Duitse jachtvliegtuig. De plaats is van tevoren nauwkeurig bepaald met behulp van een metaaldetector, die tot negen meter diep kan meten. Onderstaande beelden van de berging vonden we op YouTube.



Onderzoek naar de achtergronden van de crash leverde nog de volgende informatie op:
Josef Wieser had met zijn Focke Wulf 190 A4 het vliegveld Rheine Westfalen als thuisbasis. Op die bewuste dag was hij waarschijnlijk opgestegen van Gilze-Rijen.
Hij werd mogelijk neergehaald door een P-47 Thunderbolt van de Amerikaanse 78-ste Fighter Group. "Bei Arnheim" zoals er in de officiële stukken staat.

Berging Focke Wulf
Berging Focke Wulf
Uit: de Gelderlander van 7 maart 1992 (klik voor een vergroting)

WHAM logo

Bronnen:
Stichting DAEG
De Gelderlander


website by AageM