Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

Tot het begin van de vorige eeuw was volgens het brandweerreglement iedereen verplicht om mee te helpen bij het blussen van een brand. Maar dan wordt er in verschillende plaatsen een vrijwillige brandweer opgericht. Deze mensen oefenen, zodat er georganiseerd kan worden geblust. Ze worden niet betaald, maar krijgen wel een kleine vergoeding voor hun inspanningen.

In de raadsbesluiten van de gemeente Appeltern van 25 september 1919 lezen we dat men de oprichting van een vrijwillige brandweer in Alphen in beginsel aanneemt.
In 1920 is er een rapport verschenen waarin wordt vermeld dat er dan in Alphen twee brandspuiten zijn. De ene is gestationeerd in een afzonderlijk daartoe ingericht lokaal onder de kerktoren. Maar er staat er ook een "ongeveer 15 minuten van de kom des dorps op Greffeling".

Bij grote afstand tussen de waterput en het brandend perceel kan het water van de ene spuit in de andere worden gepompt. De brandgezellen oefenen regelmatig in het hanteren van de blusmiddelen. In 1924 verhuist de brandspuit van de kerktoren naar een uitbouw van de lagere school. In 1925 verschijnt er een nieuwe brandweerverordening. Bij het hoofdstuk "personeel" staat vermeld dat de pompers en pijpvoerders zoveel mogelijk uit vrijwilligers bestaan. "Bij gebreke aan genoegzame vrijwilligers zal daarin uit dienstplichtigen voorzien worden".

In februari 1938 besluit de gemeenteraad bij de firma Bikkers & Zoon in Rotterdam een motorbrandspuit aan te schaffen. De capaciteit per minuut is 2000 liter. Als vergelijking: de handspuiten gaven 260 liter per minuut! De prijs is 1580 gulden. Voor het vervoer van deze spuit wordt in juni ook nog 2300 gulden uitgetrokken voor een vrachtwagen. Men wil deze spullen plaatsen in het noodschuurtje aan de Schans, zodat de machinist Daanen het onderhoud kan verrichten, maar in 1938 blijkt uit het rapport dat de brandspuit bij Savelkouls (bij het veerhuis aan de Schans) terecht is gekomen.

Brandweer Alphen

WHAM logo

website by AageM