Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

Op maandag 2 februari 1885 brak er in de middag rond twee uur een hevige brand uit bij schoenmaker Jan Hol. op Greffeling.
Volgens onderstaand bericht uit de Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant werden binnen enige uren de woningen vernield van: "De winkelierster P. v. T., de arbeiders Th. v. G. en Adr. van Zw., de bakkers N.S. en Herm. v. R. en den hooiberg van den landbouwerd C. M.; het huis van dezen laatste bleef gespaard."

Met behulp van een adresboekje van pastoor Van Aerssen uit 1878 konden we de initialen die in dit krantenbericht werden gebruikt, vrij gemakkelijk invullen. Ze staan hierin vrijwel allemaal op een rijtje genoemd.
P. v. T. is Petronella van Teeffelen, de vrouw van Willem Hol, die in 1880 is overleden en moeder van Jan Hol, waar de brand begon.
Th. v. G. is Theodorus (Dorus) van Geffen, Adr. van Zw. is Adrianus (Janus) van Zwolgen. Dan de bakkers N.S. Nicolaas (Klaas) Sackers en Herm. v. R. Hermanus (Manus) van Rossum. Als laatste nog C. M. Coenraad (Koen) Mollenberg.

Opmerkelijk is nog de opmerking in een bericht over deze brand in De Tijd: "De brandweer richtte niet veel uit, zoodat, ware de wind ongunstig geweest, nog veel andere perceelen aangetast zouden zijn."

Brand Alphen
Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant 5 februari 1885

Pastoorsboekje
Adresboekje van pastoor Van Aerssen, 1878

WHAM logo

website by AageM