Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

Op zondagochtend 27 december 1886 brak er brand uit in het hervormde kerkje aan de Schoolstraat. Ds. Vollenhoven van Daalen uit Druten vervulde deze morgen de vacaturebeurt. Terwijl de dienst gaande was kwam er een man binnenstormen die riep dat iedereen de kerk uit moest omdat er brand was boven in de kerk. "Elk greep zijn Bijbel, stoof op van zijn zitplaats, en onder groot gedrang vluchtten allen naar buiten." Er was brand ontstaan tussen het kerkplafond en het dak. "De kerkkachel, waarvan de pijpen door de zoldering loopen, schijnt vuur aan het houtwerk meegedeeld te hebben." De brand liep goed af. Dat was te danken aan de snelle melding, maar ook kwam het goed uit dat de brandspuit dichtbij stond.

Voor de nieuwe brandspuit die in 1869 door de gemeenteraad voor 500 gulden (inclusief vijf jaar garantie) was aangeschaft, werd namelijk voor nog eens 498 gulden een nieuw brandweerhuisje gebouwd op de "Vlugtheuvel nr. 1" (Kerkdijk) door Evert van Venrooij (metselaar) en Robertus Derks (timmerman).

Op zondag 27 september 2015 werd er voor de laatste keer een dienst gehouden in dit hervormde kerkje. Bijna 200 jaar is het gebouw voor erediensten gebruikt, nu is het verkocht.

Brand Alphen
De Tijd 30 december 1886

WHAM logo

website by AageM