Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

Van deze grote brand op 21 juni 1893 vonden we een kort bericht in de krant De Zuid-Willemsvaart van 27 juni 1893. In de kom van het dorp zijn "in betrekkelijk korten tijd acht woningen met bijbehoorende schoppen, schuren en stallen in de asch gelegd." Er kwamen vier kalveren en zes mestvarkens om.
We vonden deze brand verder alleen nog in Het nieuws van den dag van 24 juni. In die krant was er bij de plaatsnaam Alfen a/d Maas nog de toevoeging (N.B.). Zo'n grote brand maar geen enkele vermelding in een regionale krant. Het bracht ons wel aan het twijfelen of het hier wel om ons Alphen zou gaan. Maar omdat er niet meer berichten gevonden werden, bleef dit voorlopig een raadsel.

Gelukkig blijft de informatie op internet maar groeien en steeds meer kranten worden digitaal doorzoekbaar. Toen we enkele jaren later nog eens naar informatie over deze brand zochten, vonden we ook het tweede artikel dat hieronder staat. Dit bericht uit de Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant bracht licht in de duisternis.
We lezen: "Een woord van lof mag hier niet onthouden worden aan de brandweermannen van Baarle-Nassau, die met hun spuit op telegrafisch verzoek spoedig ter plaatse waren, water gaven en flink hun best deden."

Geen brand in Alphen aan de Maas dus, maar in Alphen (N.B.). Een mooi voorbeeld van een probleem waar we met een dorpsnaam als de onze wel vaker mee te maken hebben. Maar ook deze keer weer opgelost dus.

Brand Alphen
De Zuid-Willemsvaart 27 juni 1893

Brand Alphen
Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant 24 juni 1893

WHAM logo

website by AageM