Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

In de krant Het Centrum van 16 juni 1914 vonden we onderstaand bericht van een brand op Greffeling. "Zondagmiddag j.l. onder kerktijd, ontstond door een onbekende oorzaak brand aan of in de voor eenigen tijd gebouwde hooischuur van W. v. G. alhier, waarbij de vlammen fluks oversloegen op de nieuwe landbouwschuur der familie E. op Greffeling."
Gelukkig kon de schade nog enigszins beperkt worden gehouden want "bij het practisch en krachtdadig optreden der bevolking en het vlug aanrukken der twee spuiten, werd de brand bemeesterd en bleven verschillende huizen behouden."
Toch was er nog wel de nodige schade: "Er kwamen om en werden in asch gelegd een varken, een kalf, een geit, twee karren, ploeg, eenige andere landbouwgereedschappen, eenig hooi, stroo en pl.m. 1200 bossen bewerkt of zogenaamd without. Met de twee groote schuren gingen ook twee varkensschuurtjes in vlammen op."

We vonden van deze brand verder nog maar in een andere krant een vermelding. In het Algemeen Handelsblad van 16 januari staat een kort bericht met ook een iets andere inhoud. Volgens deze krant is de oorzaak helemaal niet onbekend: "Gisteren ontstond, terwijl de ouders naar de kerk waren, door het met vuur spelen van kinderen brand bij den heer J. Engelberts te Alphen a/d Maas. De brand sloeg over op een tegenover het huis staande houtschuur, waarin mede eenig vee een prooi der vlammen werd."

Op 22 juni staat in Het Centrum nog een keer deze brand genoemd. Het is een iets kortere herhaling van hun bericht van 16 juni. Maar ook dan, zes dagen later inmiddels, wordt er niet over brandstichting gerept. Zonder nadere berichten zullen we er het fijne wel niet van te weten komen.

Brand Alphen
Het Centrum 16 juni 1914

Brand Alphen
Algemeen Handelsblad 16 juni 1914

WHAM logo

website by AageM