Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

Bij een aantal branden in onze lijst werd de brandweer uit een naburig dorp of zelfs uit Oss ter assistentie opgeroepen. Maar het gebeurde natuurlijk ook dat de Alphense brandweer te hulp werd geroepen. Dat was ook het geval bij een brand in Maasbommel in de nacht van 30 op 31 mei 1938.

Er brak door onbekende oorzaak brand uit in de voormalige openbare school in Maasbommel. "In dit gebouw is eveneens een autogarage van den heer v.d. Camp, een timmerbedrijf van den heer Toebast en het stempellokaal, benevens een opslagplaats voor distributiemargarine van de gemeente gevestigd."
Het gebouw brandde totaal uit. Een partij van ongeveer 100 kg margarine, toebehorende aan de gemeente, de inventaris van de garage en het timmerbedrijf werden door het vuur vernield. Verzekering dekte de schade.

Over het optreden van de brandweerkorpsen van Maasbommel en Alphen vinden we twee totaal verschillende gezichtspunten in de kranten. Onder andere de Nieuwe Tilburgsche Courant schrijft: "Het vuur woedde zoo fel, dat aan blusschen niet viel te denken. De brandweer van Maasbommel, die assistentie had ingeroepen van de brandweer te Alphen aan de Maas, stond machteloos tegenover het vuur."
De Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant benaderde het wat positiever: "Door het krachtig optreden der brandweer - ook was aanwezig de spuit uit Alphen - heeft men de rustig gelegen doksterswoning met veel moeite kunnen behouden."
Het is maar net welke krant er op de deurmat viel.

Brand Alphen
Nieuwe Tilburgsche Courant 2 juni 1938

Brand Alphen
Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant 31 mei 1938

WHAM logo

website by AageM