Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Gebouwen

De Driehuizen in Alphen aan de Maas
De Driehuis (1960?).

Wie in Alphen in de Driehuizenstraat kent, vraagt zich misschien wel eens af waar die naam toch vandaan komt. De Driehuizenstraat is wel geen supergrote straat, maar er staan toch meer dan drie huizen in. Wat dat betreft zou het Peperstraatje meer kans maken op die naam.

Hierboven een foto van de Driehuis, zoals dit stukje van Alphen vroeger heette. De foto vertoont wat krassen, maar wij hebben geen beter exemplaar (wie wel ?).

Het huis links op de foto is het enige huis wat er nog van over is. In dit huis woonde Aai Hol-Hoevenaars met zijn gezin. Later was het de woning van meester P. Lammers. Toen die in de oorlogsjaren naar Horssen vertrok, kwam Hein de Leeuw er in en daarna de fam. Piet Hol-van Os. Nu* wordt het bewoond door de familie Vermeulen.

In het middelste huis woonde een groot gezin van Martinus Hooijmans-Steenbruggen. Man en vrouw waren weduwnaar/weduwe met kinderen en hadden samen ook weer kinderen. Er was dus sprake van 'zijn kinderen, haar kinderen en onze kinderen'.
In de zestiger jaren is dit huis door brand verwoest.

Het huis helemaal rechts is van Adrianus van Lent-Sackers. Ook Wim Jagtenberg heeft nog in deze woning gewoond. Later woonde hier de familie Grad v.d. Boogaard-van Lent. Dit huis werd in 1969 gesloopt, toen hier de nieuwe basisschool Mariënhof werd gebouwd. Het deel voor groep 1 en 2 en hun speelplaats liggen waar dit huis heeft gestaan.

Langs deze huizen liep een smal paadje, tussen 2 hoge heggen, waar je net met de fiets door kon. Het had een officiële naam: het Hofpad. Het begon bij het pad dat nu langs de Edohof naar de school loopt, boog dan schuin naar rechts en weer terug naar links, en kwam uit tegenover de Molenstraat. Door de bochten en de hoge heg was het een prachtig donker, verborgen paadje, waar menig jong stel een potje heeft staan vrijen.

* 2007

WHAM logo

website by AageM