Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Muziek

Van The Blue Jackets via Combo Modern naar Variabel (deel 3).

'Combo Modern' was te groot en het werd steeds moeilijker voor de leden om gelijktijdig vrij te maken om te oefenen en op te treden, vooral omdat een paar van hen kleine zelfstandigen waren. Daarom gingen er een paar leden weg die werden weer opgevolgd door anderen.

De naam werd ook veranderd. Het werd 'Variabel', bedacht door Piet van Ballegooij. De naam sloeg vooral op de muziekkeuze van de band.

De leden van 'Variabel' waren:

Jan Willems: Keyboard, gitaar, zang
Henk van Lent: Solo en ritmegitaar, banjo, zang
Ab de Kleijn: Drums, percussie, zang
Wil van Eck: Basgitaar
Piet van Ballegooij: Trompet, trombone
Sjaak Indenbosch: Tenorsax, schuiftrombone
Variabel

Variabel

Na een tijdje wilde Piet iets anders en ook Sjaak had andere plannen. Daarom was een wisseling van de wacht niet vreemd. De kern bleef en werd versterkt met twee broers.
'Variabel' bestond nu uit:

Jan Willems: Keyboard, gitaar, zang
Henk van Lent: Solo en ritmegitaar, banjo, zang
Ab de Kleijn: Drums, percussie, zang
Wil van Eck: Basgitaar
Frans Broeks: Tenorsax, klarinet, zang
Jan-Willem Broeks: Trompet, zang

Ab de Kleijn, die er naast Henk van Lent vanaf het begin bij was, hield het na ruim dertig jaar voor gezien. Hij gaf de stokjes door aan Wim van Bergen die de laatste jaren, tot de opheffing van de band, de trommels roerde.

De laatste bezetting van 'Variabel' was:

Jan Willems: Keyboard, gitaar, zang
Henk van Lent: Gitaar, banjo, zang
Wil van Eck: Basgitaar
Frans Broeks: Tenorsax, klarinet, zang
Jan-Willem Broeks: Trompet, zang
Wil van Bergen: Drums, zang
Variabel

Enkele hoogtepunten uit hun muziekgeschiedenis waren de optredens in de verschillende tehuizen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten, dat was een warm en dankbaar publiek. Gedenkwaardig zijn de optredens in Venray in de tehuizen St Servaas en St Anna.

Er was een terugkomend gebruik voor het begin van elk optreden. Dit was een ritueel van Wil van Eck. Er moest altijd een borreltje gehaald worden om de band van het echoapparaat schoon te maken en met wat hij overhield, werd het stof uit zijn keel verwijderd, terwijl dit geheel overbodig was, daar hij toch niet zong.

De optredens bij chique militaire personeelsfeesten in Nederland en Duitsland waren zeer stijlvol. Deftig geklede dames en heren in jacquet, die na een niet al te lange tijd, door de muziek (en vermoedelijk ook door de drank) helemaal uit hun dak gingen.

De jarenlange carnavalsavonden waren altijd erg gezellig en door de verdiensten ook zeer welkom. Henk van Lent wist te vertellen dat hij vanaf eind jaren ‘60 tot 1996 geen carnaval heeft overgeslagen met het spelen van muziek.

Toch ging het niet altijd voor de wind. De onderlinge banden van de bandleden kregen het regelmatig zwaar te verduren. Flinke woordenwisselingen en emotionele momenten werden veelal opgelost door gezamenlijk muziek maken. Want muziek was de bindende factor tussen de bandleden. Daar werd dan ook het meeste plezier aan beleefd. Optredens en repetitieavonden werden meestal afgesloten met een afzakkertje en een hoop flauwe klets. Dit laatste gebeurde veelal in het café in Beneden Leeuwen, wat bekend stond als 'De Posthoorn bar'. Uitbater 'Gôske' kende geen tijd en daardoor heeft menig bandlid er het licht uitgemaakt, zelfs ver na sluitingstijd.

Het is echter een feit dat ondanks de twee naamsveranderingen, de kern altijd ‘Alphs’ is gebleven met Ab de Kleijn en ‘last but not least’, rots in de branding, Henk van Lent.

WHAM logo

 


website by AageM