Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Natuur

Iedereen in Alphen kent ze natuurlijk: de ooievaars die broeden in een nest op de boom bij de tingieterij 't Oude Ambacht aan de Greffelingsestraat. Het is al weer ruim 7 jaar geleden dat Willie van Zon met een kraanwagen het nest wist aan te brengen op de top van één van de bomen van 'het eilandje'.
Meteen al werd het nest door ooievaars bezocht, maar het duurde toch een paar jaar voor er gebroed werd. In 2009 waren er zelfs 3 jongen, iets teveel van het goede. Vorig jaar werd het nest voortijdig verlaten door voortdurende pesterijen van kraaien. Dit jaar (2011) verloopt het broeden veel rustiger. We zullen snel kunnen zien hoeveel jongen er dit jaar uitvliegen.

Behalve het nest bij de tingieterij zijn er in Alphen dit jaar nog 4 nesten: langs de Doorbraakdijk bij nr. 6, langs de Maria Veldweg achter het huis van Arjan Hol, aan de Nieuwe Schans bij 't Veerhuis en achter het huis aan de Heuvelstraat nr. 54. Van deze laatste hebben we geen foto.

Ooievaarsnesten Alphen

Alphen was vroeger ook een geliefde plek voor de ooievaars. In 1933 stonden er in de Gelderlander verschillende vermeldingen. Op 6 maart wordt er in De Waalbode zelfs vermeld dat er 2 ooievaarsparen nestelen en op 8 augustus blijken in beide nesten 2 jongen geboren te zijn. Het jaar 1933 zal 'met gulden letteren' in het archief worden opgetekend: voor het gevaar van uitsterven hoeft men nu niet bevreesd te zijn!

Als plaats waar de ooievaarsnesten te vinden zouden zijn geweest, kennen we de hooiberg van de boerderij van Joh. Albert de Leeuw naast de kerk. Dit nest zou al sinds 1918 bestaan! Maar er moeten zeker nog Alphenaren zijn die ons de andere plek kunnen noemen.

In 1934 is er nog een melding door de Keuring en Ringdienst van 3 jongen. Daarna worden tot 1940 alleen éénlingen waargenomen.Hieronder nog een aantal afbeeldingen die u elk naar een andere pagina met meer foto's en knipsels van ooievaars in Alphen leiden.
Gelderlander 1933
Uit: De Gelderlander van 14 april 1933


Ooievaarsnesten in Alphen

Plaatsing ooievaarsnest

Ooievaars in de krant
WHAM logo

website by AageM