Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Oorlog in Alphen aan de Maas

Op zaterdag 9 september 1944, kort voor het zuiden van ons land bevrijd zou worden, voltrok zich op de Maas ter hoogte van Oijen een ramp. Zes Engelse jagers op patrouille vlogen over en zagen beweging op de Maas. Drie van hen keerden en beschoten een bootje dat daar richting Alphen voer. Na een korte maar hevige beschieting vlogen de jagers door en liep het bootje stuurloos tegen de oever aan de Oijense kant van de rivier.

Omwonenden die gealarmeerd door het mitrailleurvuur toesnelden, troffen aan boord een klein jongetje aan dat hevig bloedde aan zijn arm maar verder ongeschonden was. Bij hem lagen de dode lichamen van drie volwassenen. Vanwege zijn verwonding, maar ook omdat niemand zo snel wist wat ze met het kleine manneke van nog geen drie jaar oud aan moesten, werd hij naar het ziekenhuis in Oss gebracht.
Wiljo

Nader onderzoek wees uit dat het ging om de kleine sleepboot Wiljo. Aan boord waren Hendricus Antonius (Hein) Savelkouls (* 13-11-1892 te Appeltern), zijn broer Franciscus Bernardus Joseph (Frans) Savelkouls (* 15-07-1908 te Vianen), diens echtgenote Petronella Leonarda (Nellie) Olieslagers (* 17-01-1913 te Vught) en hun zoontje Willem Frans Hendrik (Wim) Savelkouls (* 16-11-1941 te Ravenstein).

Distributiebonnen
Zij lagen met hun sleepboot uit 1921 ergens ter hoogte van Maasbommel afgemeerd toen zij de tip kregen dat ze aan de Nieuwe Schans in Alphen een clandestien geslacht varken konden ophalen. Dit buitenkansje wilden ze niet laten lopen. Vlees was immers alleen nog maar op de bon te krijgen.
Via de dijk durfden ze niet te gaan omdat de Kriegsmarine daar een post had bij de afslag naar het veer. Het kostbare vlees zou hun daar zeker worden afgenomen. Over de Maas gaan was ook een risico omdat op Radio Oranje was gewaarschuwd dat geallieerde vliegtuigen zouden schieten op alles wat zich over de rivier voortbewoog.

Ze kozen ervoor om met hun bootje over de Maas te gaan, het was immers maar een klein stukje. Het was een nog veel kleiner stukje dat ze nog moesten afleggen toen de vliegtuigen hen ontdekten, maar ze zouden hun bestemming nooit bereiken.
Het kleine bootje met de 77 pk Deutz motor was natuurlijk geen partij voor de wendbare snelle jachtvliegtuigen die gemakkelijk 700 km per uur haalden.
De tragische afloop is inmiddels bekend.
Wiljo

Hein, Frans en Nellie Savelkouls werden in Alphen begraven. Na de oorlog werden zij herbegraven in Vught.
Toen Wimke uit het ziekenhuis In Oss werd ontslagen, werd hij met de fiets opgehaald en naar Alphen gebracht. Hij bleef daar nog anderhalf jaar wonen bij de familie M. van Geffen. Na de oorlog is hij verder opgegroeid in het gezin van een tante. Hij trouwde en kreeg twee kinderen.
Onder de nieuwe naam Johan vaart de Wiljo nog altijd rond in de Nederlandse wateren.

Gezin Savelkouls
Hein Savelkouls
Nellie, Wimke en Frans Savelkouls

Hein Savelkouls

WHAM logo

Bron: Archief Stichting WHAM


website by AageM