Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Oorlog in Alphen aan de Maas

Martinus Hendrikus Derks is geboren in Alphen op 14 juni 1914 en hij is overleden op 12 mei 1940 in Rhenen. Martien behoorde tot de 1e Sectie infanterie van 1-I-8.RI en sneuvelde als dienstplichtig soldaat in de eerste oorlogsdagen, aan de Grebbelinie.

Hij werd slachtoffer van een Duitse oorlogsmisdaad. Nadat hij samen met een aantal strijdmakkers in de middag van de 12e Mei 1940 krijgsgevangen was gemaakt, moesten zij hun tunieken uittrekken en zich met de handen omhoog opstellen op straat. Zij kregen de opdracht om in de richting van Wageningen te lopen.
Toen zij op de straatweg stonden werd op de groep die bestond uit ongeveer veertig man gevuurd vanaf de berg waardoor tien van hen, waaronder Martien, zijn gesneuveld. De gesneuvelden werden door hun medegevangenen in de aflopende berm van de straatweg gelegd.

Op deze plaats werden zij op 16 Mei 1940 gevonden. Ze werden nog dezelfde dag begraven in het 2e Hollandse graf op de Grebbeberg. Martien lag tot juni 1942 begraven als onbekende militair, is toen geïdentificeerd en op 2 juni 1942 begraven in een benoemd graf.


Martinus Hendrikus Derks

Zijn strijdmakkers hielden nog tijdens de oorlog in 1942 een algemene collecte.
Van de opbrengst kon een gedenkteken geplaatst worden langs de Kerkdijk, tegenover huisnummer 1, "langs den weg, die deze plichtsgetrouwe jongen zelf zoo dikwijls ging". Aanvankelijk stond voor op het monument een bord met de namen van de strijdmakkers, maar nog tijdens de oorlog is dit bord om veiligheidsredenen weer verwijderd.

Vele jaren organiseerde de vereniging van Oud Militairen op 4 mei een plechtige tocht vanaf de kerk naar deze plaats langs de dijk. Vele verenigingen liepen mee in uniform.

In 1961 was er een plan om dit monument te verplaatsen naar "de plantsoentjes", maar pas in 1980 zorgde de gemeente, die het monument in eigendom heeft, voor de verhuizing naar het grasveld bij de kerk.
Op deze plaats vindt nog elk jaar op 4 mei de dodenherdenking in Alphen plaats.

Monument Martinus Hendrikus Derks
Het monument ter ere van Martinus Hendrikus Derks aan de Kerkdijk.

WHAM logo

Bronnen: Archief Stichting WHAM en www.grebbeberg.nl


website by AageM