Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 


Zoekplaatjes - 2011 - Staan wij voor paal?
Zoekplaatjes WHAM

In onze nieuwsbrief van februari 2011 maar eens een zoekpaaltje in plaats van een zoekplaatje.
Vorig jaar kregen wij van de firma Nederzand de vraag of wij konden vertellen wat de betekenis was van een paal die zij aantroffen nabij de veerweg naar Lith. Wij wisten het niet en begonnen daarom een speurtocht naar de betekenis van het paaltje en de letters BOG die er op staan.

We hebben deze vraag ondertussen aan veel mensen, al dan niet deskundig, gesteld en we kregen ook wel verschillende mogelijke oplossingen, zoals Bouwgrens Onroerend Goed of Branche Organisatie Grondbanken. De laatste valt af omdat de palen te oud zijn voor deze vrij nieuwe benaming. De eerste lijkt voorlopig nog de beste mogelijkheid, maar niemand was eigenlijk zeker van zijn antwoord.
Bij onze speurtocht kwamen we er ook achter dat er nog meer van dergelijke palen staan. In ieder geval staan er nog twee in de uiterwaarden op Greffelen ter hoogte van Greffelingsedijk nrs. 23 en 4.
Dankzij de lezers van onze nieuwsbrief weten we inmiddels ook dat er een paal stond ongeveer tegenover Doorbraakdijk 4 en er staat er één achter Molendijk 1, Café Maaszicht.

Ongeveer waar deze betonnen palen staan liep vroeger ook de grens tussen Brabant en Gelderland. Een verklaring voor twee van de letters, maar dan rest nog altijd de O. Wie helpt ons verder met dit zoekpaaltje en zegt ons wat de betekenis van het paaltje en de letters is.

BOG palen

Links de BOG paal langs de oude veerstoep naar Lith staat.
Rechts de BOG paal achter café van Wichen.

BOG palen op de kaart

De BOG palen op de kaart gezet.

WHAM logo

website by AageM