Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Archeologie

Het zandwin- en natuurontwikkelingsproject Over de Maas, is gelegen in de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel. In het ongeveer 275 ha grote gebied wordt zand en grind gewonnen met drijvende verwerkingsinstallaties. Hoofddoelstellingen zijn de winning van minimaal 15 miljoen ton industriezand en de ontwikkeling van minimaal 140 ha nieuwe riviergebonden natuur.

Hoewel de vooraf gedane onderzoeken in het gebied spraken van een lage archeologische verwachting, waren er toch veel detector amateurs en andere struiners die het steeds veranderende landschap onderzochten. Onder hen waren ook twee professionele archeologen die elkaar toevallig in dit gebied tegen kwamen. Zij bedachten dat het een goed idee zou zijn om een archeologische werkgroep in het leven te roepen. Na uitgebreid overleg met de ontwikkelaar van het gebied, Nederzand, was de oprichting daarvan in 2010 een feit. De werkgroepleden speuren sindsdien enthousiast het gebied af naar vondsten en sporen, mogen meekijken met het werk en worden ingeseind bij 'verdachte' zaken die omhoog komen bij het graven. Sinds 2015 is er ook een bijna permanente bezetting op de zandzuiger door leden van de werkgroep die momenteel (2018) bestaat uit zestien amateurs en twee professionals: Julian Vendelmans, Joop Burgers, Patrick Janssen, Marcel Janssen, Bert vd Graaf, Dineke van Arkel, Jos van Koolwijk, Bea van Leur, Andor Hemelaar, Peer Witzel, Chris van Leeuwen, Frank van Esch, Jacques Gerards, Roy Veldhoen, Hans Wijnstekers en Sigrid van den Heuvel. Deze enthousiaste groep wordt aangestuurd door Nils Kerkhoven, werkzaam als archeoloog. Samen met Jelle van Hemert, ook archeoloog, zorgt hij voor de professionele bodem onder dit uit de hand gelopen avontuur.
Er is in al die jaren een bijzondere samenwerking ontstaan met de ontwikkelaar en alle onderaannemers in het gebied. Alle enthousiasme werkt blijkbaar aanstekelijk en de wil tot samenwerken is groot. Niet alleen de vele vondsten maar ook deze samenwerking maken van dit gebied een bijzondere plek!

Via onderstaande links vindt u meer informatie over de bijzondere vondsten in dit gebied.


Ad Duodecimum

Vondsten

Verzwolgen en vergeten

In het nieuws

Berging ODM6
Archeologiedagen
WHAM logo

Bronnen:
Project Over de Maas
Expeditie Over de Maas


website by AageM