Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

In de Nieuwe Tilburgsche Courant vonden we onderstaande berichten over een brand die, in eerste instantie nog door onbekende oorzaak, ontstond op vrijdagmorgen 24 mei 1907. De brand brak uit "in of aan den hooi- of korenberg van den grondeigenaar-veehouder
A. Steenbruggen Jz. op Greffeling onder Alphen, (die met zijne echtgenoote ter kerke was), tengevolge waarvan in asch werden gelegd diens huis, schuur en berg, zoomede de woningen zijner buurlui J. Hol Wz., schoenmaker, en Q. v.d. Werd, landbouwer-veehouder, terwijl ook diens schuur en nog al wat roerend goed van allen in de vlammen opgingen. Verzekering zal de schade dekken."


In dezelfde krant volgt een dag later nog een tweede bericht over de oorzaak. Het staat dan inmiddels vast dat de brand "aan kwaadwilligheid moet worden toegeschreven."
Acht dagen eerder had men in een varkensschuurtje van Steenbruggen, gelukkig bijtijds, ook al een bakje gevonden met daarin een brandende briket en een doosje lucifers ernaast. "De politie meent de daders op het spoor te zijn."
Of deze daders ook gevonden zijn, hebben we nog niet kunnen achterhalen. We vonden alleen nog een kort berichtje in Het nieuws van den dag van 12 juli 1907. "De Rechtbank te Tiel heeft in deze zaak eene instructie geopend en reeds verschillende getuigen gehoord."

Brand Alphen
Nieuwe Tilburgsche Courant 27 mei 1907

Brand Alphen
Nieuwe Tilburgsche Courant 28 mei 1907

WHAM logo

website by AageM