Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Brand

Op woensdag 7 juni 1933 was het weer raak in Alphen, dit keer op Greffeling. Doordat er vuur uit de schoorsteen op het rieten dak van de boerderij en bakkerij van J.C. van Gruijthuijsen viel, ontstond er brand. "Het dak was kurkdroog en de vlammen werden door den wind aangewakkerd, zoodat het groote pand weldra in lichtelaaie stond. Het talrijke gezin moest overhaast de vlucht nemen en men had groote moeite om een meisje van twintig jaar, dat zwaar ziek te bed lag, nog tijdig in veiligheid te brengen."
Het vuur sloeg al snel over op de belendende boerderij van Chr. van Lent, een alleen-wonende man van 76 jaar. Hij moest zonder iets te kunnen redden de vlucht nemen en ook deze boerderij was weldra een vuurzee. Doordat de brandweer met watergebrek te kampen had, kon niet worden voorkomen dat ook de boerderij van de familie Mollenberg, die aan de andere kant van de bakkerij gelegen was, door het vuur werd aangetast. "De heer Mollenberg was niet thuis en de vrouw des huizes, die met de zorg over verscheidene kinderen was belast, kon niets van den inboedel in veiligheid brengen. Alle drie boerderijen waren in een uur tijds afgebrand. De schade, die ongeveer ƒ 20.000 bedraagt, wordt door verzekering gedekt."

Brand Alphen
Op deze foto uit de jaren twintig van de vorige eeuw zijn op de achtergrond nog de
huizen te zien die bij deze brand verloren gingen. Uiterst links onder de vlag het huis
van Chr. van Lent, rechts daarvan de bakkerij van J.C. van Gruijthuijsen en rechts
daarvan de boerderij van Mollenberg. (klik op de foto voor een vergroting)


Er zijn meer hondjes die Fikkie heten
Dit spreekwoord past niet helemaal bij de onderstaande toevoeging aan dit verslag, maar die hondennaam past zo mooi bij de rubriek. ;-)

Het is wel bekend dat er vroeger een stuk minder waarde werd gehecht aan de correcte schrijfwijze van namen. Vooral kranten maken er soms een potje van. Bij het terugzoeken van uw familiegeschiedenis kan dit wel eens lastig zijn. De namen die gebruikt worden in de verschillende artikelen over deze brand zijn daar een mooi voorbeeld van.
De brand begon bij bakker J.C. van Gruythuyzen of van Gruithuizen zoals hij ook genoemd werd al dan niet met het tussenvoegsel van erbij. Terwijl mijn overbuurjongens, nazaten van deze bakker die nog altijd in de herbouwde bakkerij woonden, mij vroeger meermalen verzekerden dat het van Gruijthuijsen moest zijn, met twee keer u lange ij en een s. Ik ben het nooit vergeten.
Dan is er de familie Mollenberg. Deze naam komt met en zonder het tussenvoegsel van voor in de verschillende berichten. Dat valt nog mee.
Als laatste de heer Chr. van Lent. Deze naam komt werkelijk op allerlei manieren voor. We vonden: van Lent, van Kent, van Gent, van Hent en van Tent.

Maar er was nog een variant die in een aantal kranten werd aangetroffen. Zoals in het onderste bericht uit het Nieuwsblad van het Noorden valt te zien hebben zij twee families samengevoegd. Van Lent en Mollenberg werden samen de families van den Ebzollenberg.
Het moet niet gekker worden.

Brand Alphen
Algemeen Handelsblad 8 juni 1933

Brand Alphen
Nieuwsblad van het Noorden 8 juni 1933

WHAM logo

website by AageM