Home
Alphen
Agenda
Fotoalbums
Links
Nieuwsarchief

Wat is WHAM
Onze collectie
Nieuwsbrieven
WHAM winkel
Wordt donateur
Contact WHAM

Ansichtkaarten
Archeologie
Bedrijvigheid
Bestuur
Bidprentjes
Brand
Criminaliteit
Gebouwen
Genealogie
Gezondheid
Luchtfoto's
Maas
Mooi Alphen
Muziek
Natuur
Onderwijs
Ontmoetingen
Oorlog
Ouwe kranten
Prinsengalerij
Publicaties
Religie
Signalement
Straatnamen
Verenigingen
Video's
Watersnood
Zoekplaatjes

Nieuw op de site
Zoeken op de site
Contact site

 
Signalement

(overgenomen uit de UNION van februari 1979)


Carnaval 1979

Toen ik over carnaval dacht, waren mijn eerste gedachten: wat komt er eigenlijk van een gemeenschap terecht als niet enkele mensen steeds bezig blijven om er het leven in te houden?

Dit is op alle gebied zo. Ook als het, zoals het weer de komende carnavalsdagen is, gaat over plezier en ontspanning. Een groepje mensen neemt initiatieven, organiseert, vergadert, maakt planningen… enz.
En als het dan eenmaal carnaval is en één en ander loopt niet precies naar de zin van deze of gene dan hoort men, ze hadden het ook heel anders moeten aanpakken! Of in het gunstigste geval als alles perfect verloopt tijdens de carnavalsdagen, dan vindt de gemeenschap dat heel gewoon en zij vergeet meestal de mensen die overal achter staan.
Wat zou carnaval zijn voor onze gemeenschap zonder de groep mensen die alles klaar stomen? Enkelen werken, de rest mag daarvan profiteren.

Ik geef hier mijn gedachten weer om dat groepje werkers even voor het voetlicht te zetten nu Alphen weer carnaval gaat vieren. Ik weet wel, de carnavalsvereniging en de buurtverenigingen vragen daar niet om. Toch doe ik het, want zij zijn het volkomen waard.
Gezien de vorige carnavalsversieringen is wel gebleken voor ieder die een beetje nadenkt, dat er van te voren veel werk moet worden verzet. Een pluim voor alle medewerkers aan de carnaval!

Carnaval wordt ieder jaar onder andere omstandigheden gevierd, telkens in een tijd met andere problemen. Zo is de wijze waarop de installatie van de prins 1979 plaatsvond voor de omstandigheden waaronder wij dit jaar carnaval vieren typerend. ‘Bestek '81'. Je hoort tegenwoordig niets anders dan : 'bezuinigen' hierop en 'zuinig zijn' daarmee.

In ieder geval zal Prins Jan II, gesteund door zijn adjudant en Raad van Elf voor de nodige energie weten te zorgen, welke noodzakelijk is om het Alphense carnaval 1979 tot een echt carnavalsfeest te maken.
Na het carnaval zullen we weer moeten terugkeren tot de werkelijkheid. Een werkelijkheid die wat minder rooskleurig schijnt te worden dan de tijd die achter ons ligt.
Een reden te meer, dacht ik, om de carnavalsvitaminen in voldoende mate tot u te nemen, waardoor wij die werkelijkheid weer nuchter en onbevangen tegemoet zullen kunnen treden.

WHAM logo

 


website by AageM